Adresa

Urban gradnja doo
Bulevar Cara Lazara 40
21000 Novi Sad


Telefon:
+381 63 590 799

 

Krecenje stana

Kako do savršenog unutrašnjeg uređenja?

Uređenje prostorija stanai bojenje istih komplikovan je projekt kako za početnike, tako i za uvežbane majstore. Istina je međutim, taj proces je bezbolan, relativno jeftin i ako nešto krene loše, lako ga je popraviti. Ustvari, svrha takvog projekta je uživanje i razmišljanje o tome kako će to na kraju izgledati.

Prije nego što ugrabite svoj valjak i započnete, važno je imati plan. Pročitajte iduće korake kako obojiti sobu da biste bili sigurni da će vaš projekt uređenja na kraju i uspeti:

1. Isplanirajte svoj pristup

Započnite s razmišljanjem o tome kako želite da izgleda na kraju i imajte na umu da niste ograničeni na četiri zida u istoj boji. Razmislite o bojenju naglašenog zida u intenzivnijoj nijansi ili isticanju lajsni u kontrastnoj sjeni. Ne zaboravite podići pogled i videti može li i plafon upotrijebiti kao osveženje prostorije.

2. Odaberite svoju boju

Započnite s utvrđivanjem opštih karakteristika boja. Upitajte se želite li toplu ili hladnu nijansu, neutralnu ili zasićenu, …  Ako imate postojeći nameštaj i ostale umjetnine, također ćete morati razmotriti kako će se uklopiti sa željenom bojom. Kad steknete osećaj što tražite, odaberite nekoliko nijansi i uzmite uzorke. Testirajte nijanse kako biste vidjeli kako izgledaju na zidu u različito doba dana.

Zapamtite, boje mogu izgledati drugačije u stvarnim uslovima, pa ćete ih svejedno morati isprobati u prostoru. Takođe, utvrdite koliko vam je boje potrebno za nanošenje na zid.

 

3. Odaberite svoje alate i materijale

Svaki je projekt jedinstven i možda će vam trebati različiti alati, ovisno o boji koju odaberete i stanju vaših zidova, ali postoji nekoliko stvari koje su neophodne kada krećete s procesom bojenja:

  • boja
  • valjak za bojanje
  • produžni štap za valjka za bojanje
  • kistovi za boju
  • pladanj za boju
  • šmirgl papir
  • zaštitna traka
  • špahtl
  • krpe

4. Pripremite zidove i sobu

Ne želite oštetiti svoj omiljeni deo nameštaja, zato ispraznite sobu od celog nameštaja. Ako nemate dovoljno prostora, gurnite sve u središte. Pokrijte delove krpom ili laganom plastičnom folijom i učinite isto s podom.

Uzmite zaštitnu traku i čvrsto je nanesite na rubove uglova prostorije, podnožje te kućišta vrata i prozora. Uklonite poklopce utičnice i prekidača za svetlo i nanesite traku kako biste zaštitili izlaze i prekidače od kapanja boje.

5. Pomešajte svoju boju

Koristite drveni štap za mešanje boje i često promešajte tokom celog postupka bojenja. Ako upotrebljavate više od preporučene količine boje, kombinujte sve u jednu veliku kantu kako bi imali dovoljno prostora za sigurno i temeljito mešanje boje.

6. Odaberite svoje slikarske tehnike

Vaša je boja pomešana i valjak je spreman, ali svakako planirajte strategiju prije nego što počnete. Bojite od vrha sobe prema dole, počevši od plafona. Planirate istaknuti jedan zid? Prvo obojite susedne zidove svetle boje. Ne brinite ako nanesete boju na ono što će biti vaš naglašeni zid – tamna boja prekrivat će sve svetlije boje koje su se tamo našle.

Ako tamne zidove prekrivate svetlijom nijansom, planirajte tri sloja: temeljni premaz i dva sloja nove boje kako biste osigurali da se ništa ne vidi.

Radite jedan po jedan zid. Nakon što se zid osuši na dodir, spreman je za drugi sloj. 

7. Ne zaboravite na ventilaciju

Proverite je li vaš prostor dobro provetren tokom celog projekta otvaranjem prozora i upotrebom ventilatora. Održavanje tople sobe i duvanje ventilatora definitivno pomaže ubrzanju procesa sušenja jer ako je vlažan dan, trebat će puno više vremena da se boja osuši.

8. Dajte si dovoljno vremena

Količina vremena koje će vam trebati zavisi o veličini vašeg prostora, načinu bojenja i nivou vaše veštine. Na primer, korištenje tamne sjene na zidovima i bojenje plafona i obloga potrajat će duže nego samo zidovi u neutralnom položaju. Iako se neki razmaci mogu obaviti za nekoliko sati, drugima može trebati i nekoliko dana. Svakako uzmite više vremena nego što mislite da će posao trebati i ne zaboravite uzeti u obzir pripremu i čišćenje. Na kraju, sav alat i korištenu opremu očistite te uživajte u novom prostoru iz snova!

 

Kako odabrati boju?

Negdje pre početka ulaska u projekt krečenja prostora postavlja se ovo pitanje. U današnje vreme palete tonova obuhvataju kolekcije tonova boje kojima se oblikuje unutrašnjost prostorija s više od nekoliko hiljada nijansi od svetlih pa do jako tamnih tonova.

Počnite odabir od svoje omiljene boje. Skratite odabir na dve do tri boje i uporedite ih s ostalim elementima u prostoriji kako bi videli hoće li se uklopiti.

Ali, kao što već znate boje se često vežu i uz emocije. U trenutku određenih emocija boje su te koje svojom nijansom, intenzitetom i svetlinom igraju značajnu ulogu.

Žuta, narančasta i zelena boje su povezane sa srećom i zadovoljstvom, a crvena, smeđa i crna tužne su boje koje često izražavaju nezadovoljstvo.

Za predškolce i osnovnoškolce istraživanja pokazuju da djevojčice više vole svetle nijanse – rozu, žutu, narančastu te svetlo plavu i zelenu, a dečaci više vole svoju sobu videti u tamnijim nijansama boje – plave, smeđe, zelene i crne.

 

Nakon što odlučite koju boju izabrati, morate odlučiti koju nijansu te boje želite vidjeti u svojem domu. To je potpuno vaš odabir. Nijansa boje je ta koja prikazuje vašu emociju, vašu ideju i vaš stil koji želite u svojem prostoru.