Adresa

Urban gradnja doo
Bulevar Cara Lazara 40
21000 Novi Sad


Telefon:
+381 63 590 799

 

kupovina stana u novogradnji

Kupovina nekretnine u izgradnji

Ako razmišljate o kupovini nekretnine, tada je kupovina nekretnina u izgradnji najbolji izbor. Razloga za to ima puno, tako ćete uštedeti, moći nekretninu urediti prema vlastitim željama i dobiti novogradnju. Nije sve tako bajno, jer ćete za useljenje trebati čekati dok se nekretnina ne izgradi, a postoji i mnogo stvari na koje morate obratiti pažnju, jer ovo može biti veoma riskantan potez. Kroz ovaj tekst napisati ćemo vam sve prednosti i mane kod kupovine nekretnina u izgradnji, te vas uputiti na koje stvari trebate pripaziti prilikom kupovine.

Jeftinija cena za objekte koji se tek grade

Kod kupnje nekretnina u izgradnji, njihova cena je nešto niža od onih koje su već izgrađene. Ako planirate investirati u nekretnine i ostvarivati zaradu kroz pasivan prihod ili vam nije hitno preseljenje, tada je ovaj korak veoma pametan. Međutim, na umu treba imati i to da je ovo veoma rizičan potez, te prije kupovine je nužno proveriti sve informacije o investitoru i građevinskoj firmi.

Uređenje prostora prema želji

Još jedna prednost koju donosi kupovina nekretnina u izgradnji je što prostor možete urediti prema vlastitim željama. Većina izvođača radova dopušta odabir parketa ili pločica, te nameštaja prema vašim željama, što vam može znatno uštedeti vreme i novac potreban za naknadno preuređenje prostora. Ovo je bitna prednost koju moramo istaknuti i razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju na kupovinu pre izgradnje.

Novogradnja je prednost, no treba biti oprezan

Kada kupujete nekretninu u izgradnji, vi ne možete znati kako će izgledati gotov stan. U današnje vreme gradi se neverojatnom brzinom i treba biti oprezan kod provere izvođača radova. Novogradnja je naravno bitna, no još je bitnije kako je ona izgrađena. Novogradnje se grade neverojatnom brzinom, što dovodi do pada kvaliteta objekta. Zbog toga je neophodno prethodno proveriti prethodne objekte koje je gradila ista firma, kako bi ste bili sigurni da će gotov stan biti kvalitetan i opravdati plaćenu cenu.

Oprez prilikom kupovine nekretnina u izgradnji

Nakon što smo naveli sve prednosti i razloge zbog čega biste trebali razmisliti o kupovini nekretnina u izgradnji, moramo vas savetovati o mogućim rizicima. U mnogim kupoprodajnim procesima postoji više učesnika, te je pre nego što se upustite u kupoprodajni proces obavezno proveriti tko su njegovi učesnici. To su najčešće:

 • Investitor (vlasnik novogradnje, koji prodaje stanove ili celu zgradu)
 • Izvođač radova (firma koja gradi nekretninu)
 • Kupac (osoba koja kupuje stan ili zgradu)
 • Posrednik (agencija za nekretnine koja posreduje u prodaji)
 • Banka investitora (koja finansira gradnju zgrade)
 • Banka kupca (koja finansira kupovini stana ili zgrade)
 • Advokat
 • Osiguravajuće društvo

Mnogi kupci prilikom kupovine nastoje izbeći angažovanje agencije za nekretnine, kako ne bi plaćali proviziju na kupovinu. To može biti veoma rizičan korak, jer su kupci najčešće neinformisani i mogu biti lako prevareni. U slučaju da prodavac nastoji izbeći angažovanje agencije za posredovanje nekretninama, budite veoma oprezni…

Agencije za nekretnine i njeni zaposlenici poznaju zakone i moguće prevare, te donose sigurnost u kupoprodajni proces. Kod kupovine nekretnina u izgradnji, veoma je važno da uz sebe imate profesionalce, koji će vas osigurati od mogućih prevara.

Kupovina nekretnina u izgradnji može biti veoma riskantna, stoga morate obratiti pažnju na sledeće stvari:

 • Proveriti tko je investitor gradnje, te je li solventan?
 • Proveriti tko prodaje ili posreduje u prodaji nekretnine?
 • Tko financira izgradnju nekretnine – kapital investitora ili kredit banke?
 • Proveriti zemljišne knjige i postoje li neki neriešeni postupci na parceli, odnosno zemljištu na kojem se gradi?
 • Zatražite detaljni uvid u projekt i sve ostale dokumente (građevinska dozvola, vlasnički list…).

Ovo su samo neke od najvažnijih stvari na koje morate pripaziti. Ako ste se odlučili na kupovinu nekretnine sami, tada i prilikom gradnje morate pripaziti na:

 • Da li je investitor i dalje solventan, te da li mu preti stečaj ili blokada?
 • Poštuju li se rokovi izgradnje, projekt i kvaliteta objekta?

Ako ste se odlučili na kupovinu nekretnine u izgradnji, naš savet je da budete veoma oprezni pri izboru investitora.  Kupovina nekretnina u izgradnji donosi sa sobom velike rizike i mogućnost prevare, a u pitanju je velik financijski poduhvat. Urban gradnja radi 100% transparentno i na vaš zahtev omogućavamo vam uvid u sve stvari i svu dokumentaciju a takođe ćemo se pobrinuti da kupovina prođe sigurno i da vaša investicija bude opravdana.