Adresa

Urban gradnja doo
Bulevar Cara Lazara 40
21000 Novi Sad


Telefon:
+381 63 590 799

 

zvucna izolacija

Šta za vaš stan znači zvučna izolacija

Za mnoge od nas dom je mjesto gdje se opuštamo, bežimo od vanjskog sveta i uživamo u svom miru. Međutim, sve češće naše tvrđave osvajaju zvukovi prometa, komšija, pešaka i građevinskih radova, želeći nas uznemiravati i izmamiti iz misli.

To može biti simptom suvremenog života, ali to ne znači da se moramo pomiriti s tim.

Buka koja dolazi izvana, a prolazi kroz krov, strop ili pod može značajno utiecati na kvalitet života, a da toga niste ni svesni. Što je buka glasnija i duže traje to su veće posledice na organizam. Pad koncentracije, neispavanost ili razdražljivost samo su neki od negativnih stvari koje buka ostavlja za sobom.

Istraživanja pokazuju da što smo izloženiji neželjenoj buci to smo zapravo više pod stresom koji utieče na otkucaje srca, povećava krvni pritisak te utieče na imunološki sistem. Upravo zbog svega navedenog, ulaganje u kvalitetnu zvučnu izolaciju je ulaganje u kvalitetniji život te u poboljšavanje zdravlja.

Kako deluje zvučna izolacija?


Da bismo odgovorili na to pitanje, prvo moramo razumeti što je zvuk i kako zvuk deluje. U svom najosnovnijem značenju zvuk je energija koja nastaje kada nešto vibrira. Ta energija izlazi iz izvora talasima, uzrokujući da vazduh i svi predmeti s kojima dođe u dodir takođe vibriraju istom frekvencijom.

Za razliku od svetlosnih, zvučni talasi putuju kroz većinu objekata relativno lako, zbog čega i dalje možete čuti prometni šum iako su vam prozori zatvoreni.

Kvalitetnim rasporedom kućnih uređaja koji proizvode određene zvukove u prostoru utiče se i na celokupni zvuk u domu. Što su takvi uređaji udaljeniji od prostora gde boravite većinu vremena ili prostora gde spavate manje će uticati i na vaš svakodnevni život i san.

Zvučna izolacija deluje dodavanjem dodatnih prepreka kroz koje zvučni talasi moraju prolaziti, smanjujući energiju svakog talasa sve dok nije prigušen do te mere da je jedva čujan.